Rocarta-online

Valenii de Munte


[Cuprins]

Date generale si istorie

Oras in Judetul Prahova, cu 13600loc., situat pe Valea Teleajenului, intr-o pitoreasca zona de dealuri subcarpatice; 350m alt.

Miron Costin

Atestata documentar in 1431, ca vama pe drumul ce venea din Transilvania peste pasul Bratocea si ca targ, localitatea este mentionata ca oras in 1684 de Miron Costin. In sec. XVIII si pana in 1845 a fost resedinta judetului Secuieni sau Saac, cand acest judet a fost desfiintat. In 1832, aici functionau o scoala greceasca si o scoala normala. Marele savant Nicolae Iorga infiinteaza la Valenii de Munte o universitate populara de vara, care face faima orasului in anii de functionare (1908-1914 si 1921-1940); desi este activa si in prezent, aceasta universitate si-a pierdut mult din atractie. Astazi orasul Valenii de Munte este un centru de convergenta social- economica regionala, fiind cunoscut printr-o mare unitate industriala de conserve din legume si fructe, ca si printr-o intreprindere de exploatare a nisipului cuartos (folosit la fabricarea sticlei si ca nisip de sablat in siderurgie).

Principalele obiective turistice

- Muzeul memorial Nicolae Iorga, amenajat in casa in care a locuit savantul de renume mondial, constructie in stilul arhitectonic specific zonei (cu pivnita mare si cu parterul prevazut cu un cerdac larg), in care sunt expuse mobilierul folosit si obiectele ce au apartinut lui Iorga, documente, carti si manuscrise ce oglindesc activitatea sa. In fata muzeului se afla bustul lui Nicolae Iorga; busturi ale sale se mai gasesc in centrul orasului si la liceu; - Biserica manastirii Valeni, monument de arhitectura cladit in 1680, cu un turn-clopotnita si cu remarcabile sculpturi in piatra la usi si la ferestre, pastrand pictura in fresca executata in 1737 si restaurata in 1806; - Casa Nicolae Tonitza, in care a locuit si lucrat renumitul pictor; - Muzeul de etnografie, in prezent in reorganizare, expune obiecte populare specifice zonei (stergare, scoarte, costume taranesti, unelte de munca, mobilier etc).

Regiunea inconjuratoare

- Fagetu - Batrani, localitate rurala, centru etnografic, cu numeroase cladiri ce reprezinta un stil arhitectonic specific zonei (temelii din piatra de rau, pereti sustinuti de barne, stalpi de stejar cioplit, pridvor din lemn sculptat, beci), cu port popular traditional; in apropiere, urmele unei fortificatii geto-dacice.

Domenii


Click here to access the EduSoft website